Φωτογραφικό Αρχείο
Στο παρόν ιστολόγιο θα παρουσιάζονται κτίρια και δρόμοι, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που άλλαξαν όψη μέσα στο χρόνο.

Όλες οι φωτογραφίες των αναρτήσεων θα προέρχονται από τη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη

Οι πόλεις αλλάζουν πρόσωπο συνεχώς. Τα δημόσια έργα, η αστυφιλία και, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η αντιπαροχή μεταβάλλουν κομμάτια του αστικού ιστού που θεωρούμε σταθερά, δεδομένα. Με αφορμή τα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και τις αλλαγές που φανταζόμαστε ότι θα επέλθουν στη μορφή και τη λειτουργία της πόλης, παρουσιάζουμε ορισμένες όψεις που ανήκουν πια στο παρελθόν.


Δημήτρης Παπαδήμος. Άποψη της Πλατείας Δικαστηρίων με τις αφετηρίες των λεωφορείων. Στο κέντρο της εικόνας, προς την Εγνατία, ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων. Στο βάθος αριστερά η οδός Αριστοτέλους που κατηφορίζει προς την παραλία. Η λήψη τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος (που "ορίζεται" στην εικόνα από το σήμα της Ιζόλα) άρχισε να ανασκάπτεται το 1966 οπότε και αποκαλύφθηκε η ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος περικλείεται από τις οδούς Φιλίππου, Αγνώστου Στρατιώτου, Ολύμπου και Μακεδονικής Αμύνης. (DP24.01.002)Δημήτρης Παπαδήμος. Συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγαπηνού, κοντά στην Αψίδα του Γαλερίου. Δεξιά ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος. Λήψη των αρχών της δεκαετίας του 1960. Το κτίριο έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του έχει κατασκευαστεί πολυκατοικία. (DP24.01.184)


Κλείτος Κύρου. Το λούνα-παρκ δίπλα στην κυκλική διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου (αριστερά), Μανώλη Ανδρόνικου (κέντρο - τότε Αγγελάκη) και Βασιλεώς Γεωργίου (δεξιά). Πίσω από το πάρκο, με την κεραμοσκεπή, τα κτίρια της ΧΑΝΘ. Δεξιά, πίσω από τη συστάδα των δέντρων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1962). Στο βάθος, η πύλη "Τόξο"της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη). Λήψη περίπου το 1963. (KK126.011)

Κλείτος Κύρου. Παραλία Θεσσαλονίκης, στο κομμάτι μεταξύ των οδών Έδισον και Γκύζη. Ψηλά, στην Άνω Πόλη, δεσπόζει η Μονή Βλατάδων. Λήψη το 1989. (KK156.013)
Ματθίλδη Πυρλή
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου