Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η λύση

Αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου μας,

Σήμερα παρουσιάζουμε τη λύση του κουίζ της 13ης Ιανουαρίου. Η συμμετοχή σας ήταν αυθόρμητη και ενθουσιώδης γεγονός που μας ενθαρρύνει να επαναλάβουμε το εγχείρημα. Ίσως και να καθιερώσουμε το ...κουίζ του μήνα. Ίδωμεν.

Το αντικείμενο του κουίζ ήταν η λεπτομέρεια μιας εικόνας:


Στην πραγματικότητα η πρωτότυπη είναι ένα στερεοσκοπικό σλάιντ σε γυαλί και εμφανίζεται όπως παρακάτω. Εάν κοιτούσαμε αυτή την εικόνα μέσα από την κατάλληλη συσκευή θα τη βλέπαμε τρισδιάστατη.


Βρισκόμαστε στην οδό Πανεπιστημίου με μέτωπο προς το Σύνταγμα γύρω στο 1910. Η λήψη γίνεται από το Hotel Majestic, στο ύψος του σημερινού κινηματοθεάτρου REX. Το κτίριο του ξενοδοχείου Majestic σώζεται, αλλά σε εγκατάλειψη. Οι χιονισμένες στέγες στο κέντρο της εικόνας αντιστοιχούν στη σημερινή πλατεία Δικαιοσύνης ή Σανταρόζα. Πίσω από τις χιονισμένες στέγες το Αρσάκειο. Αριστερά, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη βλέπουμε το μέγαρο Μελά-Σλήμαν και την οικία (με το τόξο) του βαυαρού Wertheim (Βερτχάιμ) έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη (κατεδαφισμένο). Λίγο πιο πάνω, το κτίριο με το θόλο στέγαζε το υποκατάστημα της Λαϊκής Τραπέζης της Ελλάδος. Στο βάθος διακρίνεται το κτίριο του Οφθαλμιατρείου.

Κατά συνέπεια νικήτριες του διαγωνισμού ανακηρύσσονται οι κυρίες Μαρία Αδαμαντίδου και Πηνελόπη Νικολαΐδου. Θα λάβουν στο email τους το έπαθλο.



Το πρωτότυπο γυάλινο σλάιντ διαστάσεων 4.5x10.5 εκατοστών. (φωτογραφία ΒΧ 2017)

Οφείλουμε ευχαριστίες στον φωτογράφο κύριο Δημήτρη Ταμβίσκο που ψηφιοποίησε και επεξεργάσθηκε εθελοντικά για το Αρχείο μας γυάλινα αρνητικά και θετικές διαφάνειες, γεγονός  που επέτρεψε τη σημερινή ανάρτηση. Χάρη στο ταλέντο και την επιμελή του εργασία ταλαιπωρημένες από το χρόνο εικόνες έγιναν ευκρινείς και αναγνώσιμες.

 
Βασιλική Χατζηγεωργίου-Ματθίλδη Πυρλή

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για το έπαθλο!!Η ιδέα σας εξαιρετική,,,αναμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο κουίζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φωτογραφία δεν έχει τραβηχτεί από το Majestic γιατί αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε το πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου να διακόπτεται από την οδό Σανταρόζα. Ο χώρος σε πρώτο πλάνο είναι αυτός όπου θα χτιστεί το Majestic στις αρχές του Μεσοπολέμου (περ. 1920).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

2021