Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Στον Ποδονίφτη

Η 21η Οκτωβρίου 1994 ήταν ημέρα κατακλυσμιαίας βροχόπτωσης. Ο Ποδονίφτης, παραπόταμος του Κηφισού που διατρέχει αλλού κρυμμένος και αλλού φανερός τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία και τον Περισσό, σάρωσε φουσκωμένος τις παρακείμενές του περιοχές. Το πλήγμα ήταν πολλαπλό και εκτός των υλικών ζημιών και -δυστυχώς- των θανάτων, άγγιξε και την αρχειακή μνήμη της σύγχρονης Ελλάδας. Ο ποταμός εισέβαλε στα κτίρια του Κομμουνιστικού Κομμάτος Ελλάδας (ΚΚΕ) και έπληξε καίρια τόσο τις εγκαταστάσεις όσο -κυρίως- τα αρχεία του. Σχετικό βίντεο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εδώ.

Η σημερινή ανάρτηση -είκοσι χρόνια μετά την πλημμύρα των αρχείων του ΚΚΕ- θα παρουσιάσει λίγες ειδυλλιακές εικόνες του Ποδονίφτη όπως αναδύονται από ένα άλλο αρχείο: το μικρό φωτογραφικό αρχείο (31 φωτογραφίες) των οικογενειών Λιόλου, Μπότσαρη και Δράκου το οποίο πρόσφατα ταξινομήθηκε και ψηφιοποιήθηκε.



Στο τμήμα του φύλλου χάρτη που ακολουθεί  απεικονίζεται το βορειότερο κομμάτι της περιοχής των Πατησίων, ο Ποδονίφτης και η συνέχεια της οδού Πατησίων που οδηγούσε στις Κουκουβάουνες (σήμερα Μεταμόρφωση). 

Φύλλο Kephisia της σειράς Karten. χαρτογράφος J.A.Kaupert. Βερολίνο, 1883, έκδοση του Dietrich Reimer. Συλλογή Χαρτών ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, κωδικός: MPREI.006)



Το "τέρμα" της συνοικίας των Πατησίων, γνωστότερο μέχρι και τη δεκαετία του 1930 ως Αλυσίδα, ήταν εξοχή και δημοφιλής τόπος εξορμήσεων την Πρωτομαγιά. Ακολουθούν οι φωτογραφίες από το αρχείο, τραβηγμένες μια Καθαρή Δευτέρα και μια Πρωτομαγιά της πρώτης δεκαετίας του 1900.

Ποδονίφτης, Καθαρή Δευτέρα. (ΦΑ.LIO.021)

Ποδονίφτης, Καθαρή Δευτέρα.(ΦΑ.LIO.019)

Γέφυρα στον Ποδονίφτη, Καθαρή Δευτέρα. (ΦΑ.LIO.020)

Ποδονίφτης, Πρωτομαγιά. Ο ναύαρχος Κωνσταντίνος Λιόλιος εικονίζεται όρθιος τρίτος από αριστερά. (ΦΑ.LIO.022)









Ματθίλδη Πυρλή
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2021